Žiarivý úsmev od prvého zúbka: Ako sa starať o detské zuby?

Žiarivý úsmev od prvého zúbka: Ako sa starať o detské zuby?

Viete, kedy je ten správny čas zájsť s vašou ratolesťou prvýkrát k zubárovi či ako sa správne starať o mliečne zúbky?

Viete, kedy je ten správny čas zájsť s vašou ratolesťou prvýkrát k zubárovi, ako sa správne starať o mliečne zúbky a ako prekonať strach zo zubára? Odpovede nájdete v tomto článku.

Kedy sa treba začať starať o detské zúbky? 

Detským zubom treba venovať pozornosť hneď, ako sa začnú prerezávať. Zvyčajne sa tak deje okolo 6. mesiaca života dieťatka. V tomto období začnite jemne čistiť zúbky mäkkou kefkou alebo gumeným prstovým nástavcom. 

Približne od 1. roka môžete do zubnej starostlivosti vášho dieťaťa zaradiť aj detskú zubnú pastu so zníženým obsahom fluoridu. Pri čistení dbajte na jemnosť a nevyvíjajte prílišný tlak, aby ste neporanili citlivé ďasná.

Výber zubnej kefky a správna technika čistenia

Keď má dieťa 2 až 3 roky, je čas mu zaobstarať klasickú zubnú kefku. Voľte veselý dizajn, ktorý deťom spestrí čistenie zubov a nebudú ho brať ako niečo otravné a nudné. 

Kefka by mala mať jemné štetiny a malú hlavicu, ktorá sa ľahko zmestí do detských úst. Vyhýbajte sa príliš tvrdým kefkám, ktoré môžu poškodiť ďasná. Ukážte dieťaťu, ako správne čistiť zuby. Kefkou by si mali dôkladne prejsť všetky strany zubov – žuvacie plochy, predné aj zadné steny zubov i ťažko dostupné medzizubné priestory. 

Ak si nie ste istí, ako správne čistiť detské zúbky, riešením je dentálna hygiena, počas ktorej vám hygienička ukáže správny postup a odporučí najvhodnejšie zubné i medzizubné kefky. 

Kedy vyraziť na prvú návštevu zubára?

Prvú návštevu zubára odporúčame absolvovať čím skôr, ideálne už vtedy, keď má dieťa prvé zúbky.  Preventívna prehliadka je dôležitá na zistenie prípadných problémov a poučenie rodičov ohľadom čo najlepšej starostlivosti o detský chrup.

Rodičia sa tiež často domnievajú, že o mliečne zuby sa netreba nejak špeciálne starať, keďže aj tak vypadnú. To je veľká chyba, pretože pri zanedbaní hygieny mliečnych zubov môže dôjsť k problémom s ďasnami i celkovo s ústnym zdravím. 

Ako pripraviť dieťa na prvú návštevu zubára?

Mnohé deti sa zubára obávajú a návštevu vnímajú ako stresujúcu skúsenosť. Pritom existuje jednoduchý spôsob, ako tomu predísť. Čím skôr s deťmi zavítate k zubárovi, tým rýchlejšie si zvyknú a prijmú prehliadky ako bežnú súčasť života. 

V našej zubnej klinike Doktor Úsmev sa snažíme, aby sa u nás deti cítili čo najpríjemnejšie. Okrem priateľského prístupu našich špecialistov sme si pre najmenších pacientov pripravili aj obrovský detský kútik, v ktorom môžeme začať prehliadku hravou formou.

Dieťa si tak návštevu zubára vždy spojí so zábavou a prekoná strach. Nechceme predsa, aby si deti návštevy zubára spájali so škaredým sterilným prostredím a personálom v bielych plášťoch. Vďaka pozitívnemu prístupu a príjemnému prostrediu si vybudujú zdravý vzťah k starostlivosti o zuby a ochotnejšie si osvoja hygienické návyky. 

Ako často chodiť deťmi na preventívne zubné prehliadky?

Po prvej návšteve u zubára by vaše dieťa malo absolvovať preventívne prehliadky každého pol roka. Detský zubár vďaka tomu včas odhalí prípadné problémy (zubné kazy, krivenie, nesprávny zhryz atď.) a zistí, v akom stave sú rastúce trvalé zuby. 

Kedy riešiť strojček na zuby?

Ak si všimnete, že zuby vášho dieťaťa rastú nakrivo, prekrývajú sa alebo dieťa má problémy so zatváraním úst, je načase poradiť sa so zubárom. Ten najlepšie posúdi, či je potrebný strojček na zuby a kedy je najvhodnejšie začať s liečbou. 

Ideálny vek na nasadenie strojčeka je u každého dieťaťa iný. Zubár musí posúdiť, ako sa zuby postupne vyvíjajú, posúvajú a odhalí nesprávnu polohu čeľustí. 

Nenechajte sa odradiť tým, že strojček môže spočiatku spôsobovať nepohodlie. Je to malá daň za to, že v budúcnosti bude mať vaše dieťa zdravý a krásny úsmev. Ortodontická liečba dokáže predísť vážnejším problémom, ktoré by sa mohli objaviť neskôr. 

Hľadáte pre vaše deti profesionálneho zubára s priateľským a ľudským prístupom? V našej klinike Doktor Úsmev máme dvere otvorené. Pre viac informácií kliknite sem a objednajte sa.