Vďaka akým estetickým riešeniam môžete mať úsmev ako z Instagramu?

Vďaka akým estetickým riešeniam môžete mať úsmev ako z Instagramu?

Dokonalý chrup nemusí byť len výsledkom filtrov a úprav fotiek. Krásne rovné zuby môžete mať vďaka estetickej stomatológii.

Určite ste si všimli, že vaša nástenka na Instagrame je plná vyhladených tvárí so žiarivými úsmevmi. Kto by to nechcel? Veď biele a rovné zuby sú najkrajšou ozdobou, akú môžete mať na tvári. Sociálne médiá majú takú moc, že ľudia ľahko podľahnú ilúzii dokonalosti.

Filtre a efekty na Instagrame dokážu vyčariť žiarivý úsmev len jedným ťuknutím na displej smartfónu. Zrazu máte belšie a rovné zuby bez jediného náznaku nedokonalosti. Dokonalý chrup ale nemusí byť len výsledkom filtrov a úprav fotiek. Vďaka estetickej stomatológii môžete mať krásne rovné zuby aj vy. Aké sú možnosti? 

Strojček na zuby

Máte predkus, podkus, krížia sa vám zuby alebo im chýba celková symetria? Na výber máte z dvoch typov strojčekov. 

Neviditeľný strojček – Invisalign 

Neviditeľný strojček na zuby je moderný typ zubného aparátu, ktorý nahrádza klasické kovové strojčeky. Pozostáva z čírej snímateľnej dlahy vyrobenej na mieru podľa odtlačku vašich zubov. Dlaha je takmer neviditeľná a jemne tlačí na zuby, čím ich postupne posúva do želanej polohy. Proces sa opakuje s novými dlahami, kým nie sú zuby vyrovnané. Výhodami Invisalignu sú možnosť vybrať si dlahu pri jedle či čistení zubov a absencia drôtikov a zámkov. Liečba trvá zvyčajne 6 až 18 mesiacov. 

Fixný strojček

Fixný strojček je tradičným spôsobom vyrovnávania zubov. Pozostáva z kovových zámkov a drôtikov, ktoré spájajú zámky a vyvíjajú tlak na zuby, čím ich posúvajú do správnej polohy. I keď je fixný strojček nápadnejší než Invisalign, stále je vysoko efektívny pri korekcii rôznych nerovností v postavení zubov. Liečba fixným strojčekom môže trvať od 18 do 24 mesiacov, niekedy aj dlhšie pri zložitejších prípadoch. Počas nosenia fixného strojčeka je dôležité venovať zvýšenú pozornosť ústnej hygiene, keďže zámky a drôtiky môžu sťažovať čistenie zubov. V čase liečby sa odporúča aj častejšia profesionálna dentálna hygiena. 

Keramické a zirkónové korunky

Trápia vás poškodené, oslabené zuby, ktoré sa už nedajú opraviť, pretože stratili veľkú časť zubného tkaniva? Vhodným riešením sú keramické alebo zirkónové korunky.  Obidva typy sa vyrábajú na mieru podľa odtlačku vašich zubov a vyžadujú zbrúsenie pôvodného zuba. Keramická korunka na zub sa vyrába z kvalitnej dentálnej keramiky, ktorá verne imituje prirodzený vzhľad zubov a je odolná voči škvrnám. 

Zirkónové zuby sa vyrábajú z vysokopevného zirkónu, často nazývaného „biele zlato". Sú ešte odolnejšie a majú dlhšiu životnosť ako keramické korunky. Výhodou zirkónu je tiež vysoká biokompatibilita, čo znamená, že je vhodný pre ľudí so sklonom k alergickým reakciám alebo podráždeniu ďasien. Pri správnej starostlivosti vám vydržia zubné korunky až 15 rokov. 

Zubné fazety

Zubné fazety sú tenké keramické doštičky, ktoré sa aplikujú na prednú stranu zubov s cieľom zlepšiť ich vzhľad. Sú skvelou voľbou, ak máte zuby s miernymi nerovnosťami, medzerami, škvrnami alebo odlišnou farbou. Proces aplikácie zubných faziet je menej invazívny než v prípade koruniek, pretože vyžaduje len minimálne zbrúsenie pôvodných zubov. Na prvej návšteve zubný lekár vám zuby dôkladne prezrie a spraví odtlačky, podľa ktorých sa v laboratóriu vyrobia fazety na mieru. Na druhej návšteve sa fazety skontrolujú a pomocou špeciálneho lepidla sa natrvalo nasadia na zuby.

Hrúbka faziet je porovnateľná s kontaktnou šošovkou. Vďaka tomu pôsobia fazety na zuboch veľmi prirodzene a nenápadne. Nenechajte nič stáť v ceste vášmu dokonalému úsmevu. Kontaktujte nás ešte dnes a zistite, ako vám môže estetická stomatológia pomôcť dosiahnuť zuby, po akých túžite.